Jdi na obsah Jdi na menu
 


VZP vykázala za loňský rok miliardovou ztrátu

1. 3. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vykázala za loňský rok zhruba miliardovou ztrátu. Novinářům to dnes řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek s tím, že původně pojišťovna očekávala ztrátu šesti miliard Kč. VZP pomohly téměř tři miliardy korun, které dostala v bezúročné půjčce od státu, a navýšení odvodů za státní pojištěnce. VZP rovněž snížila některé výdaje. Pokud se letos naplní předpokládané příjmy z pojistného, zvládne VZP rok »ekonomicky stabilně«, uvedl Kabátek.

»Na teď na stůl dáváme 1,7 miliardy korun, které jsme loni ušetřili manažerskými opatřeními v nákladech na léky, speciální zdravotnický materiál a provoz VZP,« uvedl ředitel, který s náměstkem Petrem Hoňkem představil konkrétní přínos tzv. pozitivních listů. Jde o seznam doporučených léků, u nichž dohodla VZP s firmami nižší ceny. Na seznamu je 12 přípravků, loni na nich VZP ušetřila přes 425 milionů.

»Pomohla nám vloni i aktivita tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Holcáta, který prosadil zvýšení platby za státní pojištěnce, což přineslo další peníze v listopadu a prosinci. Finanční výpomocí v listopadu a prosinci umožnilo ministerstvo financí, aby k 31.prosinci neměla VZP závazky po lhůtách splatnosti,« shrnul Kabátek.

Letošní rok je podle něj charakterizován nejistotou v oblasti příjmů. »Pokud by se potvrdily predikce, které byly použity při sestavení zdravotně pojistných plánů, tak situace vypadá příznivě. Byť nemáme naplněny fondy, tedy pracujeme na nějaké hraně, tak bychom dokázali rok 2014 zvládnout ekonomicky stabilně,« řekl.

Pokud by příjmy z pojistného byly nižší, je Kabátek připraven hledat další úspory uvnitř VZP. V úvahu podle něj přichází i odkup pohledávek, o další půjčku ale žádat nechce.

Manažerská opatření jsou podle Kabátka z větší části vyčerpána, i když také letos tlak na snížení cen léků a materiálu menší úspory přinese. Očekává, že letos budou přijaty změny zákonů, které se loni kvůli pádu vlády přijaty nebyly. »Tyto změny by měly umožnit větší tlak v oblasti léků a zdravotnického materiálu. Očekáváme také zlepšení spolupráce s lékovým ústavem, který určuje ceny léků, a očekáváme i to, že budeme řešit kompenzaci zrušených nemocničních poplatků,« uvedl. Kompenzace poplatků by podle něj měla být vymezena zákonem, který určí, jakým způsobem a v jaké výši budou peníze rozděleny.