Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z mého bruselského blok(g)u

2. 5. 2014

 

Můžete si o aktivitách europoslanců myslet, co chcete. Pokud se ale nebudete chtít nechat unášet pouze různými přehledy naší »pracovitosti«, které se před volbami do Evropského parlamentu (EP) začínají »rojit«, ale dost kulhají za realitou, protože jejich autoři se často neorientují v chodu EP, může vám leccos napovědět zajímavá statistika.

 

 

 

I když chápu, že při sestavování výsledků jde většinou o nepřesné součty přesných čísel, leccos tyto přehledy ukazují. Příkladně parlamentní výbory, kde se odehrává většina naší práce, mají za poslední volební období za sebou 2819 zasedání. Toto číslo zahrnuje aktivitu všech 25 výborů a podvýborů a navíc také tří dočasně ustavených výborů. Když přidám, že v těchto výborech bylo možné získat řadu podrobnějších a také ucelenějších
informací i na doprovodných 491 slyšeních, není to zrovna zanedbatelná aktivita. Díky ní tak bylo výbory EP přijato za posledních pět let 2091 zpráv. Nechci teď polemizovat, jestli všechny byly potřebné a obohatí život občanů EU, ale i tak se asi nedá konstatovat, že bychom jako poslanci v Bruselu a Štrasburku jen seděli a čekali na výplaty.

Máme za sebou také bezmála 20 700 hlasování, a to někdy bývá opravdu maraton. Znamená to »prokousat se«, kromě zpravodajem předloženého textu dokumentu, i spoustou pozměňovacích návrhů. Jen pro představu, těch bylo v uplynulých pěti letech přijato víc než 16 300, kdežto navrhovatelé neuspěli s téměř 18 500 návrhy na změny v dokumentech. Pochopitelně chápu, že strohá čísla jen částečně ukazují aktivity v EP, ale za sebe mohu - se zkušeností člena Výboru pro právní záležitosti a náhradníka ve Výboru
pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin - konstatovat, že za námi přece jen není tak špatná bilance.

Navíc, nerozhodujeme se v EP jen na základě omezených informací. Častou formou konzultací jsou setkání se členy národních parlamentů členských zemí Unie. Takových jednání bylo téměř 100. Další ze stesků nebo i kritických reakcí poukazují na to, že se lidé nemohou dost dobře orientovat v tom, co vlastně EP dělá a jak ovlivňuje jejich každodenní život.

Abychom přispěli k větší informovanosti mezi veřejností, zveme občany z členských zemí Unie na sponzorované návštěvy do Bruselu i Štrasburku. A je to i pro mě docela překvapivé zjištění, že Evropský parlament navštívilo a o jeho práci se zajímalo v uplynulém volebním období téměř 1 400 000 lidí. Přece jen alespoň pro ně jsou možná naše aktivity jasnější a povědomí o dění v EP »průhlednější«.

Tentokrát jsem vás opravdu zahrnul spoustou čísel, ale ještě jeden údaj si přesto neodpustím. A sice, že o tom, jak budou tato čísla vypadat po dalších pěti letech, budete moci rozhodnout i svými hlasy ve volbách do EP ve dnech 23. a 24. května...

Jiří MAŠTÁLKA
poslanec EP, kandidát KSČM pro volby 2014