Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za Evropu mírovou a spravedlivou!

 

Za Evropu mírovou a spravedlivou!

 

Na stovkách míst v celé republice ve čtvrtek proběhly tradiční oslavy Svátku práce. Tisíce lidí si připomněly události z roku 1886 v Chicagu, které se staly symbolem boje za pracovní a sociální práva. Letos byly oslavy navíc ve znamení blížících se voleb do Evropského parlamentu.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek navštívil hned tři prvomájové akce. Dopoledne zamířil na mítink do Ústí nad Labem, poté se přemístil na oslavu v Krupce na Teplicku a odpoledne pak ještě stihl prvomájovou manifestaci ve »svých« Českých
Budějovicích, která se tradičně konala před Kulturním domem Slavia. »Už 124 let je 1. máj symbolem boje za důstojný život pracujících. V průběhu 20. století se chvilku zdálo, že to hlavní je už vybojováno. Bohužel, dnes vidíme, že mnohé výdobytky, i ty základní, jako osmihodinová pracovní doba či spravedlivá mzda, jsou znovu v ohrožení. Proto se na 1. máje znovu scházíme. Nejen abychom slavili, ale také abychom znovu bojovali,« řekl v ústeckých Městských sadech Filip.

Podle něj v dnešní Evropě nejde jen o boj sociální. »Stále akutnější je, jak všichni vnímáme, i hrozba válečného konfliktu. Přitom máme možnost mu zabránit. Tím, že do Evropského parlamentu zvolíme odpovědné politiky, kterým jde o zájmy Evropy jako celku, nikoli jen o zájmy velmocí. Takové kandidáty vám nabízí KSČM. Budou bojovat o Evropu mírovou, spravedlivou a prosperující,« řekl Filip.

V Českých Budějovicích nechyběla po jeho boku ani kandidátka do Evropského parlamentu za KSČM Pavla Šlahúnková. »První máj byl mimořádně pěkný, obloha prozářená sluncem a milé tváře lidí. Nic jiného si ani nelze přát. Věřím, že nejen v tento den oslav se nám bude dařit naplnit program, který především deklaruje péči o lidi,« řekla Haló novinám Šlahúnková.

Aby děti žily v bezpečí…

 

 

 

Vedoucí kandidátka pro volby do Evropského parlamentu Kateřina Konečná zahájila oslavy 1. máje v Přerově, kde se na prosluněném přerovském náměstí sešlo téměř tisíc lidí. »Jsem ráda, že jsem mohla zahájit zdejší 1. máj. Přála bych si, aby 1. máj byl svátkem všech, kteří chtějí žít v míru a pohodě, nebát se, že ztratí práci. Bylo mi velmi dobře mezi lidmi, kteří si chtějí navzájem pomáhat a starat se o to, aby jejich děti žily v klidu a bezpečí,« řekla Kateřina Konečná v Přerově, kde letos vypravili i májový průvod s dechovou kapelou a mažoretkami.

Jednička kandidátky KSČM poté zamířila i na prvomájovou oslavu do Šumperka, dále do Nového Jičína, Olomouce a v podvečer také do Havířova.

Měnit věci k lepšímu

Dvojka kandidátky KSČM pro volby do EP Jiří Maštálka měl hlavní projevy na obou setkáních plzeňských, jak U Branky, tak v Dnešicích Pod Kaštany. Vyzval voliče k účasti ve volbách do Evropského parlamentu a zdůraznil jejich důležitost. »Hodně věcí se v Evropské unii v uplynulém období nepodařilo. O to důležitější je, aby levice měla v novém europarlamentu silné zastoupení a mohli jsme začít chyby napravovat a měnit věci k lepšímu,« řekl v Plzni Maštálka, kterému se atmosféra plzeňského Prvního máje velmi líbila a pochvaloval si i účast - dorazilo několik stovek lidí. Maštálka podiskutoval i s voliči, kteří se letos - logicky - nejvíce ptali na ukrajinskou krizi, mimo jiné i proto, že mnozí z nich o Jiřím Maštálkovi vědí, že na Ukrajině studoval. »Říkal jsem jim, že současná krize na Ukrajině je dílem samotných Ukrajinců, není naočkována z Ruska, jak někteří tvrdí. Je to důsledek dlouhodobě neřešených problémů. A bohužel jsem jim musel říci i to, že s velkou pravděpodobností to budou oni, kdo zaplatí vytunelovanou Ukrajinu,« řekl Haló novinám Maštálka, který nicméně vždy zdůraznil, že prvořadé je zabránit válce a prosadit diplomatické řešení ukrajinského konfliktu. »Rád bych viděl i aktivnější roli ČR v této věci,« dodal Maštálka.

Banka nesmí být posvátnou krávou

Trojka kandidátky KSČM Jaromír Kohlíček promluvil mj. na oslavách Svátku práce v Teplicích na Zámeckém náměstí. »Osmdesát procent naší legislativy pochází z Evropského parlamentu. Je proto naprosto nezbytné jít k těmto volbám a zabránit tomu, aby nový Evropský parlament byl pravicový jako ten minulý. Jen tak lze zajistit, aby banka nebyla v Evropské unii posvátnou krávou, ale normálním podnikem. Proto volte levici, volte číslo 10!« vyzval účastníky Kohlíček, který stihl ještě i mítinky v Ústí, v Krupce a České Lípě na Škroupově náměstí. Zde diskutoval s účastníky, kteří se často ptali na to, co konkrétního budou komunisté v EP prosazovat. »Čeká nás velký úkol. Sjednocení technických pravidel na železnicích a zvýšení ochrany cestujících. Protože cestujícímu, kterému vypadl spoj, je k ničemu, když se dočká nicneříkající omluvy nebo i vrácení peněz za jízdenku - on se potřebuje dostat tam, kam chce. A za to musí dopravce ručit,« vysvětlil Kohlíček.

Neustupovat ničemům!

Miloslav Ransdorf, který na eurokandidátce figuruje na čtvrtém místě, zamířil na shromáždění v Rakovníku a Lovosicích. A nakonec stihl i tradiční pražskou oslavu na Křižíkově fontáně na Výstavišti. »Jsme jediná země ve střední Evropě, která dosud nedostala své HDP nad úroveň roku 2008. Pravicové vlády, které měly tu drzost nazývat se rozpočtově odpovědnými, zvýšily za pár let dluh země o bilion korun! Prožíváme však nejen krizi ekonomickou, ale i politickou, sociální a morální. Je potřeba klást tomuto úpadku odpor. Jak říká Jakub Sklář ve slavném Dietlově seriálu: Žádný chlap nesmí ustupovat ničemovi. Tak tedy neustupujme,« řekl Ransdorf na akci v Čermákových sadech v Rakovníku. Ransdorf voličům rovněž připomněl, že EP čeká klíčová bitva o zákon, podle něhož by krachující podniky mohli převzít jejich zaměstnanci. Je historickým úkolem levice tento zákon vybojovat, stejně jako podporu družstev, zdůraznil Ransdorf.

Navrátit EU evropským občanům

»Když není práce, nejsou ‚koláče‘, ztrácí se lidská důstojnost,« řekl místopředseda ÚV KSČM a poslanec Jiří Dolejš ve svém hlavním projevu na Křižíkově fontáně k více než 2000 účastníků Prvního máje v české metropoli. Zdůraznil, že je špatné, že v 21. století je u nás skoro 9 % evidovaných nezaměstnaných, celkově dokonce 800 tisíc lidí. »Jestli v EU je průměrně 10 % lidí bez práce, což je 27 milionů, tak to je problém, u něhož je třeba hledat řešení.« Shromáždění, zalité sluncem, pozdravil i první místopředseda ÚV Petr Šimůnek.

(mh, ste, pk), FOTO - Haló noviny