Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZA KOALICI KSČM

Centrum Žatce. Ilustrační FOTO - cs.zatec-thum.eu

Za koalici s KSČM vyloučení?

 

V Žatci vznikla koalice KSČM, ČSSD a Strany svobodných občanů, která má v jednadvacetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu 11 hlasů. Starostou byl zvolen Aleš Jelínek ze Strany svobodných občanů. Kvůli koaličnímu spojení s komunisty podalo vedení krajského sdružení Svobodných návrh na vyloučení Jelínka ze strany.

Proti vzniku koalice se ohradilo i celostátní vedení Svobodných a spojení se nelíbí ani občanům města. Druhý žatecký zastupitel zvolený na kandidátce Svobodných Tomáš Petříček není členem strany, takže vedení nad ním nemá žádné pravomoci.

V žateckých volbách zvítězilo uskupení Volba pro město dosavadní starostky a nově i senátorky Zdeňky Hamousové. Se svými pěti mandáty však skončilo v opozici. Druhá KSČM získala rovněž pět mandátů a sociální demokraté čtyři mandáty. Tyto dvě strany spolu se Stranou svobodných občanů, která získala mandáty dva, vytvořily koalici. V opozici kromě Volby pro město bude ještě bývalý koaliční partner Unie pro sport a zdraví (tři mandáty) a SNK ED (dva mandáty). ODS s TOP 09 do zastupitelstva tentokrát těsně nepronikly.

* Starostové pro Liberecký kraj souhlasí, aby se primátorem i ekonomickým náměstkem v Liberci stal zástupce ANO 2011. Post primátora tak nejspíše obsadí Tibor Batthyány. Šestatřicetiletý asistent poslance Martina Komárka je jeden z prvních členů hnutí ANO a předseda liberecké krajské organizace. Starostové budou usilovat o pozice náměstka pro rozvoj a náměstka pro kulturu, školství a cestovní ruch, které nejlépe naplní jejich programové priority.

Na vytvoření koalice v Liberci se dohodly čtyři strany, kromě ANO a Starostů ještě ČSSD a TOP 09. V 39členném zastupitelstvu budou mít většinu 23 hlasů. O místo primátora usilovalo původně ANO i Starostové.

Volby yhrála Změna s 12 mandáty, za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů. Na třetím místě jsou Starostové s osmi mandáty, čtvrtá skončila ČSSD a má čtyři zastupitele. Po dvou mandátech získali komunisté, TOP 09 a ODS.

* Koalice čtyř stran v Jablonci nevznikne, ANO 2011 odmítlo spolupracovat se Změnou pro Jablonec. O podobě koalice ve statutárním městě se tak znovu vyjednává, šanci má opět dosud vládnoucí ODS. Ta volby vyhrála, získala stejně jako druhé ANO sedm mandátů. Po čtyřech křeslech má v zastupitelstvu ČSSD a Změna pro Jablonec. Tři získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích mají Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho komunisté.

* Příbramské hnutí ANO, které ve městě vládne spolu s TOP 09, přišlo o druhého zastupitele. Po Jitce Stefanidesové se stal nezařazeným zastupitelem také Vladimír Danda. Koalice tak ztratila většinu hlasů v zastupitelstvu. Danda odchod z klubu ANO vysvětlil postojem svých kolegů ke Stefanidesové. Než se poměry v klubu změní, bude nezávislým zastupitelem. Zástupci ANO i TOP 09 předpokládají, že Danda bude dál hlasovat s koalicí.