Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záchrana pro krajské zdravotnictví?

30. 11. 2014
Ilustrační FOTO - www.pardubickykraj.cz

 

 

Ministerstvo zdravotnictví chce příští rok podpořit investice do regionálního zdravotnictví. Zároveň chce navýšit úhradovou vyhlášku tak, aby pokryla pětiprocentní zvýšení platů ve veřejných nemocnicích.

Novinářům to v pátek ve Zbirohu na Rokycansku na jednání Asociace krajů řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). »Rozhodli jsme se, že nechceme podporovat jen přímo řízené nemocnice, ale i ty regionální,« řekl. Každý kraj by na investici do krajských nemocnic mohl obdržet zhruba 50 milionů korun.

Předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) připomněl, že příští rok bude pro kraje přechodový. »Končí možnost čerpání starých fondů EU, včetně fondů na investice do krajských nemocnic, a pro nové období ještě nejsou schválené programy a vypsané výzvy,« řekl Hašek. Finanční pomoc státu tak krajům pomůže kontinuálně pokračovat v investicích do rozvoje regionálního zdravotnictví.

Němeček krajům také slíbil navýšení úhradové vyhlášky tak, aby od příštího roku pokryla pětiprocentní zvýšení tarifních platů ve veřejných nemocnicích.

»Pokud budou tyto ambice naplněny, tak to je skutečně dobrá zpráva pro kraje jako zřizovatele regionálních nemocnic, protože ty ve většině případů musí velkými částkami dofinancovávat své nemocnice tak, aby udržely jejich schopnost zaručit zdravotní péči pro občany svého regionu,« reagovala pro náš list stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM). Ocenila, že navýšení pomůže zafinancovat slíbené zvýšení mezd. »Předpokládám, že se to bude týkat i středního zdravotního personálu, protože tam jsou ty platy skutečně velmi nízké,« dodala Marková. Teď je podle ní ještě důležité, aby byli spokojeni i ambulantní specialisté, kteří vyjádřili nespokojenost s připravovanou úhradovou vyhláškou. »Je potřeba, aby úhrady byly vyvážené tak, aby se všem občanům ve všech regionech dostalo stejné zdravotní péče, na kterou mají nárok,« míní stínová ministryně.

Němeček v pátek potvrdil, že tým, který na vyhlášce pracuje, už ve čtvrtek posílil objem financí pro nemocnice. »Zvýšili jsme v návrhu koeficient pro financování nemocničních ambulancí o další 2,5 procenta, což je přínos asi 650 milionů navíc pro nemocnice. Částka se teď bude blížit ke čtyřem miliardám. Za situace, kdy potřeba na vykrytí platů je 3,1 miliardy, tak by to mělo být dostatečné,« shrnul Němeček. Pokud by u některých zařízení vznikly problémy, bude ministerstvo podle něj připraveno je individuálně s pojišťovnami řešit.

Na zvýšení platů plánuje ministerstvo poslat příští rok o tři procenta víc peněz nemocnicím a přidáno dostanou i zubaři. Naopak o dvě procenta by si měli pohoršit praktičtí lékaři. Samotné platy zdravotníků by se měly zvednout o pět procent. Odbory požadují desetiprocentní nárůst a mají podporu České lékařské komory. »Momentálně na to nejsou peníze,« oponuje Němeček. »Neunesl by to systém, aniž bychom ho rozkolísali a ohrozili platby. Všechno nejde napravit v jednom roce,« vysvětlil ministr.