Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zákonodárci napravují nesmyslný zákon

Ilustrační FOTO - www.charitahk.cz
 

Děti z dětských domovů, klienti domovů důchodců či chráněných dílen, ti všichni, i když žijí mimo svůj domov, musí platit poplatky za odvoz komunálního odpadu. Nelogické? Určitě. Ovšem takový je zákon. Zákonodárci se nyní pokoušejí tuto nesmyslnost napravit.

Ve sněmovně již leží novela zákona, která má za cíl osvobodit děti z dětských domovů a obdobných zařízení od placení poplatků za odpad. Najdeme pod ní podpisy poslanců z klubů ANO, ČSSD, Úsvit, KSČM a TOP 09.

Norma také zavádí, aby nedoplatky za nezletilé platili jejich zákonní zástupci. Poslanci uvádějí, že podle zákona můžou obce vyměřovat a následně exekučně vymáhat místní poplatky i po dětech. Poukazují na to, že existují děti, které na tomto poplatku dluží obcí několikatisícové částky a tento dluh jim může každoročně narůstat, aniž by o tom tušily. Dítě se podle nich o existenci svého dluhu většinou dozví až po dosažení zletilosti, kdy ho po něm začne vymáhat exekutor včetně nákladů na exekuci. »Zadlužovat nezletilé děti tím, že někdo za ně neplatí, považuji za absolutně nepřijatelné. Mají přece svého zákonného zástupce, který by měl nést odpovědnost. A navíc je to protiústavní, takže to musíme napravit,« uvedla po předložení novely pro náš list místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM), jejíž podpis pod návrhem rovněž najdeme. V případě dětí z dětských domovů a podobných zařízení navíc podle předkladatelů novely náklady spojené s likvidací odpadu hradí tyto ústavy. Pokud by tedy tyto osoby nebyly od místního poplatku osvobozeny, hradily by náklady spojené s likvidací odpadu fakticky dvakrát. Současný stav zákona tak označují poslanci za protiústavní.

Neplatit za odpad dvakrát

Obdobnou normu vypracovala také skupina senátorů, vedena někdejším ministrem pro místní rozvoj Radko Martínkem (ČSSD). Horní komora však jde ve své předloze ještě dál. Kromě toho, aby za nezletilé platili poplatky jejich zákonní zástupci, navrhuje také rozšířit okruh osob, které by byly osvobozeny od poplatků za odvoz komunálního odpadu, nejen na děti z dětských domovů, ale také na klienty domovů důchodců či chráněných dílen. Senátoři budou tuto předlohu schvalovat již na své srpnové schůzi.

»Současné znění zákona je v případě plateb za odvoz komunálního odpadu velmi nespravedlivé a nelogické. Nelze přece tolerovat, že dítě po dovršení osmnácti let věku obdrží od radnice fakturu na úhradu několika tisíc korun jen proto, že jeho rodiče neplatili poplatky za odpad. Z mladých lidí tak místo toho, abychom jim pomáhali, děláme dlužníky,« řekla našemu listu senátorka Marta Bayerová (KSČM), která je pod předlohou rovněž podepsána. Obdobnou nelogičnost vidí i v současném stavu, kdy senioři, umístěni v domovech důchodců, musí platit za odvoz odpadu v místě trvalého bydliště, i když tam dlouhodobě nežijí. »Za tyto lidi hradí náklady spojené s likvidací odpadu ústavy, ať už to jsou domovy důchodců nebo domy s pečovatelskou službou, takže i v tomto případě jde, stejně jako v případě dětí umístěných v dětských domovech, v podstatě o stav, kdy dochází k dvojité úhradě za odpad,« zdůraznila Bayerová.

Senátorská novela má obcím také umožnit ze zákona prominout jejich obyvatelům zaplacení místních poplatků při mimořádných, zejména živelních událostech. Do zákona by se také měla vrátit možnost, aby obecní úřad poplatek prominul na základě žádosti poplatníka. Tuto možnost měly obce podle zákona až do konce roku 2010.