Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zákulisí volby nové Evropské komise

 

 

Dovolte mi měsíc po volbě nové Komise se ještě jednou zamyslet nad samotným průběhem této volby a současně popsat, jak jsem toto období vnímala já, a možná i připomenout, o jaký proces se jedná. Během týdnů, ve kterých probíhala volba nové Komise, jsme měli totiž v Evropském parlamentu opravdu velmi veselo a rušno...

Celý proces volby nové Komise je nejenom časově náročný a začíná již navržením jednotlivých komisařů členskými státy. V čele Komise stojí předseda navržený Evropskou radou a schválený Evropským parlamentem; tato volba proběhla již během uplynulých plenárních zasedání.

 

 

 

Každý komisař, který je navržen svým členským státem, dostane od tohoto předsedy přidělený resort, který by měl mít po dobu svého působení ve správě. Je tedy více než nutné a příhodné, aby přidělený resort byl příštímu komisaři blízký a aby se v dané problematice dobře orientoval. Navržené komisařce pro Českou republiku, Věře Jourové, byly přiděleny resorty spravedlnost, spotřebitelská témata a otázky rovnosti pohlaví.

Grilování

Poté už je na komisařích, zda své kompetence a schopnosti obhájí před parlamentem a jednotlivými výbory při slyšeních, kterým se říká grilování. Zde se komisař ocitá pod přílivem dotazů jednotlivých poslanců ze všech frakcí zastoupených v příslušném výboru - k tématu daného resortu.

Pokud komisař palbu otázek od poslanců neustojí a svou kompetenci neprokáže, je tzv. ugrilován a je nutno vést jednání o tom, zda bude komisaři přidělen jiný resort či zda bude muset být členským státem navržen někdo nový. Přesto... během mnoha slyšení, kterých jsem se účastnila, se mi zdálo, že někteří komisaři nejsou nijak zvlášť kompetentní k vedení svých resortů, a přesto za své vystoupení sklidili málem ovaci, kdežto o osudech jiných, z mého pohledu mnohem kompetentnějších, se diskutovalo ještě několik dní po slyšení. Bylo vidět, že i tato grilování se zkrátka nesla v duchu Čím víc lidí, tím více chutí a názorů. Vysvětlení je však velmi jednoduché - o některých komisařích je rozhodnuto předem, u jiných se hrálo divadlo, aby se trochu zvýšilo napětí a na někoho jednoduše zbude dobře známý černý Petr. O osudu tohoto komisaře se poté vedou další jednání.

Velké tržiště

S trochou nadsázky bychom mohli v těchto chvílích parlament přirovnat k velkému tržišti, kde jednotlivé výbory směňují podporu za podporu. V kanceláři mi neustále zvoní telefon, kolegové a asistenti pobíhají po chodbách a situace se mění s každou minutou. Nejdříve to s naší komisařkou vypadá poměrně bledě, za půl hodiny se najednou vše otočí o 180 stupňů a je již jisté, že bude schválena.

Nudu zde rozhodně nezažíváme. A i když je takové rychle se měnící prostředí mnohdy vyčerpávající, nakonec se výbory a poslanci ke zdárnému konci stejně doberou. Tím úspěšným koncem myslím schválení všech navržených komisařů, což je okamžik těsně před volbou nové Komise. Tu jako celek musí schválit parlament.

O osudech nových 28 komisařů bylo rozhodnuto na plenárním zasedání 22. října 2014. Doufejme, že tím, že nová Komise byla schválena, dojde k ukončení divadelních kusů, které probíhaly během její volby, a těším se, až se komisaři vrhnou na potřebnou práci ve svých resortech. Snad jsme se od nich nedočkali jen planých slibů. Snad nezapomenou, že především mají zastupovat zájmy téměř půl miliardy lidí žijících v Unii.

Kateřina KONEČNÁ