Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zárukou změn bude volební úspěch KSČM

25. 3. 2013

Zpravodajství

Úvodním hlasováním o programu a složení pracovních komisí provedl členy ÚV KSČM první místopředseda Petr Šimůnek (Foto - Karel Růžička)
Zpravodajství z 5. zasedání ÚV KSČM


 

 

Cílem KSČM je demokratická změna směrem k sociálně spravedlivé společnosti – socialismu. První krok je nastolení principu poctivé správy a neoddělitelně též sociální odpovědnosti státu.

Je nutné především nastartovat ekonomiku a na základě jejího růstu docílit snižování nezaměstnanosti. Říká se to ve stanovisku, které přijal v sobotu Ústřední výbor KSČM. Zabýval se současnou politickou situací, vrátil se ke zkušenostem z loňských senátních a krajských voleb, zamýšlel se nad prací s mladými členy strany a mladou generací vůbec, schválil loňské hospodaření strany i výroční finanční zprávu KSČM, a také hospodaření strany na příští rok.

Pasivitu občanů místo politických stran převzala média, ale aktivitu voličů KSČM se daří usměrňovat, ukázalo se také, že volba není jen otázkou peněz vržených do kampaně. Voliči KSČM dali na doporučení vedení strany, zaznělo v úvodním vystoupení předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa na téma nedávné prezidentské volby. »Současný prezident dokázal sílu KSČM akceptovat, ale také ji využít,« konstatoval Filip. Zdůraznil, že ve 2. kole se ukázala vysoká míra jednoty levicových sil. Jednota akční, nikoli organizační, proti pravicovému kandidátovi. Řekl, že komunisté se mohou z volby v mnohém poučit třeba v tom, že cesta k mladým voličům vede přes sociální sítě.

 

Zprávu o aktuální politické situaci přednesl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

 

Filip poukázal na pokračující »volný pád ODS«, čehož využívají k vzestupu ještě konzervativnější pravicové síly, kterým nezáleží na ČR a život příštích generací je nezajímá. Použil i tvrdší slova - tyto síly patrně chtějí krach českého státu. Obává se, že jejich nástup představuje pro KSČM velké nebezpečí.

Omladit a mít odvahu odhalovat pravdu!

Předseda komunistů se vrátil i ke sjezdu ČSSD. Podle něj ukázal, že sociální demokracie nemá jasnou programovou orientaci, nehodlá pokračovat v levicovém programu a je ochotna se o nové vládě dohadovat nejen se středovými, ale rovněž s pravicovými stranami, a východisko z krize nehledá s levicí. Proto KSČM musí mít odvahu odhalovat všechny nepravosti a nezákonnosti, které se ve společnosti dějí, »ukazovat cestu k nápravě, říkat pravdu a umět ji s veřejností pojmenovávat.«

Velkou pozornost věnoval Filip mladé generaci. Loni vstoupilo do KSČM 838 mladých, to však nestačí nahradit odcházející generaci: KSČM měla ke konci roku 2012 53 479 členů. Přál by si, aby se podařilo to, co se podařilo komunistům v Rusku nebo na Ukrajině, tj. nevídané omlazení. Vyzval k iniciativě přijmout v každém okrese tolik členů, kolik je v něm základních organizací!

Filip se zaměřil i na kraje po loňských volbách, v nichž komunisté výrazně uspěli a podílí se s ČSSD na koalicích. Zdůraznil, že KSČM může prokázat, že se v krajích zbavuje těch, kdo odpovídají za škodu způsobenou v minulosti, musí mít odvahu odhalovat pravdu, všechen »šlendrián« odstraňovat a situaci měnit.

»Občanská společnost je ve velkém očekávání, ve veřejnosti sílí pocit beznaděje, počáteční sliby z listopadu 89 se nenaplnily... Ostatní strany kromě KSČM nestojí o předčasné volby, ale občané o ně stojí,« řekl s tím, že komunisté musí společně s nimi hledat řešení.

Změnit poměr přímých a nepřímých daní

Dík z úst místopředsedy ÚV KSČM Petra Šimůnka patřil všem, kdo se podíleli na výsledku krajských voleb, ale i všem, kdo pomáhali při volbách senátních na podzim 2012. Ohodnotil práci krajských zastupitelů i zastupitelů v obcích, kteří k výsledku přispěli.

»Musíme být schopni zachytit to, co ve společnosti kvasí. Silná KSČM dává naději, že to, co si občané ve volbách vyberou, půjde skutečně doleva, nevznikne opět nějaký ‚kočkopes‘,« uvedl místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš při uvedení stanoviska k politické situaci pod titulkem Jen volební úspěch KSČM bude zárukou důsledných změn.

Když hovořil k materiálu aktualizujícímu daňovou politiku KSČM, podtrhl, že komunisté měli pravdu, když varovali před podvázáním růstu ekonomiky. Záměrem KSČM je změnit poměr přímých a nepřímých daní. Musí si však ujasnit, kdy bude možné splnit původní programový cíl KSČM – vrátit daňové břemeno před rok 2007. To bude možné, až se oživí ekonomický růst. »Smysl má měnit daně jen skokově, jinak se to v cenách neprojeví, prodejci si to zahrnou do marží,« uvedl Dolejš. Mluvil také o možnosti zdanění finančních transakcí a vrácení se ke zdanění dividend. Zmínil, že ČSSD už DPH snižovat nechce, protože se toho bojí.

Dolejš uvedl i materiál týkající se způsobů práce s mladými členy a sympatizanty KSČM. Mladí si přejí být více vidět na kandidátkách. Dnes platí doporučení – do 5. místa by měl být na kandidátce mladý člověk. Komise mládeže ÚV KSČM požaduje, aby byl mladý do 3. místa na kandidátkách.

Komunisté za loňský rok hodně šetřili a také něco ještě navíc ušetřili. Úsporný rozpočet se týká i letoška. »Všechny úspory budou použity pro supervolební rok 2014, kdy se budou konat čtvery volby. Nechceme se dostat do situace, abychom si snad museli na volby půjčovat. To ne!,« zdůraznila místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslava Vostrá, která předkládala několik ekonomických materiálů včetně výroční finanční zprávy pro sněmovnu.

Haló noviny jsou jediným kanálem KSČM

Velmi obšírná byla diskuse. Europoslanec Jaromír Kohlíček poukázal na to, že program KSČM se shoduje v mnohém s programy radikálních levicových stran v Evropě, proto je důležitá vzájemná výměna informací a zkušeností, mnohde lze nalézt velkou inspiraci. Poslankyně Marta Semelová mj. řekla, že mladé nestačí získávat, případně zvolit, je třeba jim dávat konkrétní úkoly, kontrolovat jejich plnění a také jim pomáhat. Generální ředitel Futura, a. s., Milan Špás připomněl roli Haló novin před volbami. »Přinášejí informace, které jiní nedávají. Je třeba je odebírat a také číst. Pak si nebudou moci mnozí naši lidé stěžovat, že o té či oné iniciativě třeba našich poslanců třeba nevěděli,« sdělil. Předseda poslanců Pavel Kováčik jeho slova potvrdil s tím, že »Haló noviny jsou v podstatě jediný kanál, který komunisté mají.« Připomněl úspěch návrhu stínové ministryně KSČM pro zdravotnictví Soni Markové na zvýšení platby státu za státní pojištěnce. Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček přítomné seznámil, s jakými problémy se potýká. »Nejsme v opozici a všichni očekávají, s čím přijdeme... Musíme umět zvolit ten správný přístup k lidem,« uvedl.

»Musíme být hrdí na to, že jsme komunisté. Máme pravdu, ale musíme ji umět prodat,« prohlásil Zdeněk Milata. Europoslanec Miloslav Ransdorf poukázal na bumbrlíčka, jak nazval rozbujelou státní a veřejnou správu. Poslanec Miloslav Opálka zase připomněl, že pokud jde o OSVČ, je třeba dešifrovat, zda jde o lékaře, právníka, či drobného živnostníka. »Nemůžeme je oslovit jednotně,« připomněl. Zdeněk Štefek řekl, že i když ÚV KSČM přijímá dobře připravené materiály, nejednou chybí jejich rozpracování. Postrádá větší koncepčnost v práci strany.

(ku)