Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásadový premiér Fico

15. 9. 2014

Premiér Robert Fico. ILUSTRAČNÍ FOTO - www.cas.sk
 

Slovenský premiér by se postavil proti vybudování základny Severoatlantického paktu na slovenském území, i kdyby ho to mělo stát odchod z politiky. Robert Fico to řekl v rozhovoru, který v sobotu publikoval deník Nový čas. »Je špatné, když chce někdo malé země jako Slovensko vtahovat do velkých geopolitických soubojů,« prohlásil Fico.

Fico reagoval na záměry paktu posílit v souvislosti s ukrajinskou krizí vojenskou přítomnost ve východní Evropě. O trvalých základnách v některé z východoevropských zemí NATO se ale údajně v Bruselu neuvažuje, jenže skutečnost se časem může podstatně změnit. Na nedávném summitu NATO v britském Newportu slovenský prezident Andrej Kiska poslušně přislíbil, že pro potřeby paktu vybuduje logistické centrum v Popradu... »I když jsme v NATO, neznamená to, že musíme mít na svém území základny s cizími vojáky. Kdyby nás do toho někdo nutil, vyvolal bych referendum,« prohlásil nekompromisně slovenský předseda vlády.

Robert Fico se v rozhovoru také tvrdě postavil proti sankcím, které proti Rusku kvůli Ukrajině vyhlásila Evropská unie. »Je to už třetí vlna nesmyslných sankcí, a co se změnilo? Nic. Jedině to, že velmi pravděpodobně přijdou tvrdá opatření ze strany Ruska,« řekl premiér slovenskému listu. »Už nyní nám teče méně plynu, hrozí uzavřením svého vzdušného prostoru. A co když zakážou dovoz aut? To skutečně ve jménu geopolitické války mezi Východem a Západem máme my tady trpět?« položil si otázku předseda slovenské vlády. Na otázku, jaký má recept na řešení ukrajinské krize Fico odpověděl: »Jednat, jednat, jednat.«