Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zavedení poplatku v nemocnicích nehrozí

27. 1. 2014

Soňa Marková: Zavedení regulačních poplatků považujeme za porušení Listiny základných práv a svobod.

Pacienti si mohou oddechnout. Hospitalizační poplatek se obnovovat nebude. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekl budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Dvě miliardy, které budou nemocnicím zrušením poplatku chybět, jim stát vykompenzuje do konce pololetí. Způsob, jakým chce potřebné peníze získat, však Němeček nekonkretizoval. Potvrdil jen, že na základě koaliční dohody ČSSD, ANO a lidovců se poplatek za pobyt v nemocnici už obnovovat nebude. »Tudy cesta nevede,« zdůraznil Němeček.

Ve hře tak zůstává cesta legislativní změny. O co konkrétně půjde, ale Němeček nesdělil. »Jestli to bude úhradová vyhláška, nebo nějaká rychlá novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, se rozhodnu na základě legislativních analýz,« řekl.

Ke zrušení poplatku za pobyt v nemocnici došlo 1. ledna 2014. Ústavní soud k tomuto datu zrušil stokorunový poplatek s tím, že pro některé skupiny obyvatel je »rdousící«. V reakci na to schválila Rusnokova vláda novelu zavádějící poplatek 60 korun za den s osvobozením dětí. Norma již ve sněmovně prošla úvodním čtením. Stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soňa Marková našemu listu potvrdila, že norma nemá podporu komunistických poslanců. Ti prosazují zrušení všech zdravotnických poplatků. »Návrh je v rozporu s programem KSČM. Prosazujeme zrušení všech tzv. regulačních poplatků, jejich zavedení považujeme za porušení Listiny základných práv a svobod,« odůvodnila postoj poslanců KSČM Marková. 

Koalice chce do konce roku zrušit také poplatek u lékaře a za léky. Zůstat má jen devadesátikorunová platba na pohotovosti. Podle Markové však zatím nikdo neprokázal, že poplatek za pohotovost je regulačním nástrojem. Naopak je přesvědčena, že po jeho zavedení lidé častěji využívají záchranku, což v konečném důsledku stojí zdravotnictví ještě více peněz. »Jsme přesvědčeni, že všechny nesystémové poplatky je potřeba zrušit a nahradit je jiným nástrojem, který zabrání zneužívání péče, zároveň ale nebude v neprospěch pacientů, pro které by další navýšení spoluúčasti mohlo být bariérou přístupu ke zdravotní péči,« uvedla Marková.

Němeček včera v ČT potvrdil, že hned v prvních týdnech po nástupu do funkce se pokusí dojednat s budoucím ministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem odkup pohledávek zdravotních pojišťoven.  Odhadl, že odkoupení pohledávek, které pojišťovny mají za státními podniky, zatíží státní rozpočet částkou přesahující tři miliardy korun. Zároveň zkritizoval, že odkup neřešila úřednická vláda Jiřího Rusnoka už vloni, kdy na to byl prostor v rozpočtu. »V letošním roce to bude obtížnější. Ale zdravotnictví je opravdu v kritickém stavu a toto bude jedno z řešení,« vysvětlil.