Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravotnictví chybějí lidé a peníze

FOTO - Pixabay
Mackovík: Do zdravotnictví tečou investice v řádu miliard ročně, jdou z toho provize a to je to, co pak schází na platy.

 

Odbory požadují po vládě více peněz pro zdravotnictví a zlepšení pracovních podmínek zdravotníků i změny v jejich odměňování. Varují před dalším úbytkem sester i lékařů.

Odboráři z nemocnic z celé země to řekli v Praze na své poradě. »Do zdravotnictví tečou peníze za posledních deset let poměrně hodně. Pořád to nestačí. Zdravotnictví se jednoho dne stane neufinancovatelným, protože pořád se neosekaly některé finanční toky, ať už jde o léky, zdravotnický materiál nebo přístroje. Pořád to jsou investice v řádu miliard ročně, jdou z toho provize a to je to, co pak schází na platy,« řekl Haló novinám poslanec Stanislav Mackovík (KSČM).

»V nemocnicích je zdravotníků stále méně, nakládá se na ně stále víc práce. Lidé zvažují, že by ze zdravotnictví odešli. Mladí nenastupují, protože už v průběhu vysoké školy řada z nich uzavře kontrakt se zahraničními nemocnicemi,« uvedla předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Podle ní je personál poddimenzovaný ve všech nemocnicích, někde se zavírají oddělení. Nejhorší je situace v krajských a soukromých zařízeních, které mají nižší úhrady, dodala odborářka.

Stejné tarify všem

Odbory žádají srovnání odměňování ve veřejných a soukromých nemocnicích a zavedení pravidel odměňování i do privátních zařízení. Platit by v nich měly stejné tarify. V soukromých zařízeních jsou výdělky nižší, pracovníci v nich vždy přidáno nedostanou. »Všechny nemocnice mají peníze z veřejného zdravotního pojištění. Chceme zavedení platů ve všech nemocnicích,« uvedla Žitníková. Podle ní se plat sester ve veřejných a soukromých zařízeních liší až o 6000 korun.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přislíbil, že ANO případnou změnu legislativy o srovnání výdělků podpoří.

Odbory si stěžují i na pracovní podmínky v nemocnicích a přetěžování personálu. Podle Žitníkové například na noční směně připadá na sestru čtyřicet pacientů, v nemocnici je jeden sanitář. Podle předpisů může žena zvedat maximálně patnáct kilogramů, sestry běžně zvedají stokilogramové pacienty, popsala situaci odborářka.

»Lékaři opravdu odcházejí nebo rotují po republice, někteří jdou do zahraničí, je jich opravdu málo. Podíl na tom, že nám chybějí, má hloupý systém vzdělávání lékařů, který tu v minulých letech byl. Ten to dovršil,« míní Mackovík.

Podle Babiše má vláda omezený vliv na resort zdravotnictví a opatření jsou v kompetenci ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Vládního kolegu znovu kritizoval. »Resort má být nákladově restrukturalizován, a nebyl,« uvedl Babiš.

Máme špičkovou medicínu

Němeček se shodl s odboráři, že největším rizikem a problémem českého zdravotnictví je nedostatek kvalifikovaného personálu. Ten podle ministrových informací trápí zejména nemocnice v Praze, dále oblasti, kde je konkurence v pracovních nabídkách v sousedním Německu, jako je Karlovarský kraj, a pak obecně menší nemocnice. »Společně s vámi si myslím, že nedostatek personálu je problém. A paradoxně za situace, kdy roste ekonomika, zvyšují se platy v mimozdravotnické sféře, tak pro zdravotnictví to může být horší, protože pobídky zvenčí prostě budou,« upozornil.

Němeček rovněž uvedl, že Česko má špičkovou medicínu i ve srovnání s mnohem bohatšími zeměmi. »Musím říct, že mě uráží, když slyším, že máme neefektivní zdravotnictví,« řekl s tím, že za 7,5 procenta HDP nikde neumějí poskytovat tak kvalitní péči. »Je to hlavně díky zdravotníkům, kteří pracují za dosavadní platy, takže systém náklady unese,« vysvětlil.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly se ministři vymlouvají jeden na druhého, lidé ale posuzují kroky celé vlády. Kabinet by tedy měl jednat, míní šéf centrály.