Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravotnictví je stabilizované, ale bez vize

28. 11. 2014
Ilustrační FOTO - www.ceskatelevize.cz

 

 

České zdravotnictví není podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) černá díra, jak tvrdí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Je stabilizované, z celkového hlediska funguje efektivně. Sobotka to uvedl před zahájením včerejší konference Zdravotnictví 2015.

»Velmi často se vede debata o tom, jestli je, nebo není české zdravotnictví černá díra,« uvedl předseda vlády v narážce na debaty o tom, zda je zdravotnictví černou dírou na peníze. V tomto smyslu se o resortu vyjadřuje šéf státní kasy Babiš. Sobotka podotkl, že v ČR jsou výdaje na zdravotnictví relativně nízké ve vztahu k HDP. »V tomto směru, když porovnáme podíl výdajů na HDP, porovnáme kvalitu poskytované zdravotní péče, tak je evidentní, že české zdravotnictví funguje z hlediska makroúdajů efektivně,« poznamenal premiér. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že jeho vláda za své dosavadní působení přispěla ke stabilizaci resortu.

V podobném duchu vystoupil také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Zdravotnictví je podle něj v mnohem lepší situaci než před rokem až rokem a půl, kdy hrozil krach nemocnic nebo lázní a byly problémy s nákupy léků. Letos se podle šéfa resortu poprvé po pěti letech Všeobecná zdravotní pojišťovna dostala do černých čísel a drtivá většina nemocnic je stabilizovaná. »To považuji za velmi dobrý výsledek,« uvedl Němeček.

Vláda zatím jenom hasí požáry

Podle stínové ministryně KSČM pro resort zdravotnictví Soni Markové je určitě pravdou, že od doby, kdy resort vedl Leoš Heger (TOP 09), došlo k výraznému zlepšení situace. Tento trend však podle ní nastartovala už vláda Jiřího Rusnoka, která »si uvědomila, že soustavné podfinancovávání systému s velkým tlakem na zvyšování spoluúčasti pacientů je pro českou společnost naprosto nepřijatelné«. Marková je ale přesvědčena, že bez jasné vize, jak by české zdravotnictví mělo fungovat, jde pouze o dočasné zlepšení. »Chybí mi jasné kroky, které by ukazovaly, jakým způsobem chce tato vláda řešit některé problémy, s nimiž se resort potýká už dlouhé roky. Sobotkova vláda zatím jenom hasí požáry, které založily pravicové vlády,« tvrdí stínová ministryně. Ani po více než dvaceti letech není podle ní definováno zdravotně-sociální lůžko a spolupráce ministerstva zdravotnictví a ministerstva práce a sociálních věcí. Je potřeba řešit i vzdělávání lékařů či kompetence středního zdravotnického personálu, neřešená je také léková politika. »Ano, stabilizovali systém, nejhorší požáry uhasili, ale na druhou stranu na dlouhodobě neřešené problémy oni sami buď nemají sílu, nebo odvahu řešit,« konstatovala Marková.

Sobotka před novináři uvedl, že jeho vláda chce posílit tlak na transparentnost výdajů v resortu nastavením jasných pravidel nebo zveřejňováním smluv. Transparentní fungování chce i od zdravotních pojišťoven. Němeček potvrdil, že jako svůj nejbližší úkol vidí zákon o postgraduálním vzdělávání lékařů, zákon ukládající zveřejňování smluv s poskytovateli všem zdravotním pojišťovnám a uzákonění činnosti přístrojové komise, která rozhoduje o účelnosti nákupu drahé zdravotnické techniky.