Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravotnictví se rozkládá

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Sněmovní výbor pro zdravotnictví ve čtvrtek vyzval ministerstvo zdravotnictví k ustavení pracovní skupiny, která by se měla zabývat řešením problémů počínajícího systémového rozkladu zdravotnictví.

Situace je podle členů výboru kritická hlavně v nemocnicích, které nezvládají obrovský nárůst pacientů. »Nemocnice si pacienty přehazují jako horký brambor, není je kam ukládat,« uvedl Jiří Koskuba (ČSSD). Důvodem této situace je podle něj nedostatek zdravotních sester, špatný systém vzdělávání lékařů a fakt, že není dořešena následná péče. V problémech je také zdravotnická záchranka, které stoupá počet výjezdů. Jen za minulý rok zdravotničtí záchranáři vyjížděli k pacientům téměř milionkrát.

Pravicoví poslanci vidí hlavní důvod současné situace v tom, že došlo ke zrušení tzv. regulačních poplatků. Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dokonce vyzval poslance KSČM, kteří předložili návrh na zrušení všech poplatků, aby svůj návrh stáhli. »Nechte poplatky za pohotovost a navíc ať se poplatky platí i na záchrance,« uvedl Heger.

Proti takovému řešení situace se ohradil Stanislav Mackovík (KSČM), spoluautor předlohy na zrušení všech poplatků. »Problémy současného zdravotnictví nejsou poplatky, jsou to systémové chyby, které se tady navršily za dobu těch, kteří dnes opět volají po zavedení poplatků,« řekl Mackovík našemu listu. Zavedení poplatku za záchranku by podle něj byl jen další nesystémový krok, který by problémy českého zdravotnictví neřešil. »Problém je někde jinde, je v nedostatku sociálních lůžek či v chybějící síti nemocnic, jde o problémy, které je třeba řešit legislativně, a to co nejdříve,« uvedl Mackovík.

(jad)

O vyhlášení stávkové pohotovosti záchranářů čtěte v pátečních tištěných Haló novinách.