Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdržovací taktika pravice projít nesmí

2. 12. 2014

 

 

Show kolem zvýšení platů ústavních činitelů má a bude ještě mít svá pokračování. Jde o návrat do stropu v roce 2010, jenž po přepočtu činí 26 procent. Mít je či nemít pro pravicové poslance je velké dilema. Pro pravicové poslance je to však významný přídavek k platu. Proto vlastně vyvolali různé kauzy, které pak zastínily skutečně seriózní projednávání problému. Připomínám, že namísto věcného přístupu ke zmíněným platům se v Poslanecké sněmovně řešila – především díky panu Kalouskovi – cesta Vojtěcha Filipa do Moskvy a poté jako zdržovací bod v jednání byla nastolena »hádka« ministra Babiše s ministrem Němečkem. Zástupné problémy byly tedy na stole. Pro projednávání platového navýšení musela být svolána mimořádná schůze.

 

 

 

Komunisté měli svůj vlastní návrh, jak situaci řešit, vycházející z toho, že napříště by se poslanci neměli zabývat svými platy, ale byly by jednou pro vždy řešeny zákonem. V rozpočtovém výboru sněmovny, aby zdržovací taktika pravicových poslanců, podporovaná zřejmě částí koalice, se nemohla naplnit, a nakonec platy nebyly zvednuty jednorázově o oněch 26 procent, jeho komunističtí členové jen podpořili vazbu na průměrný plat v ekonomice, a to včetně vazby na její růst nebo pokles. S jednorázovým zvýšením platů o zmíněných 26 procent či s jiným podobným navýšením však zásadně nesouhlasili.

Když se minulý týden premiér Sobotka probudil a požadoval, aby sociálnědemokratičtí poslanci udělali vše pro politicky reálné navýšení platů, vyvolal podivné pnutí v koaličním táboře a vlastně i mezi svými poslanci. Pochopitelně jeho výzva vznikla na základě velkého odporu ve veřejnosti. A dodejme i zklamání. Začalo se tedy hledat další řešení. Například předseda Senátu Milan Štěch navrhl před televizními kamerami o víkendu procent deset, jakožto kompromisní návrh, jenž by zřejmě naplnil »literu zákona« a poněkud zmírnil negativní ohlas ve veřejnosti. I to je ovšem mnoho, uvědomíme-li si, že v České republice mnohasettisícová armáda nezaměstnaných nedostane k novému roku ani korunu navíc a musí žít z dávek. A to se týká mnoha pracujících. Překvapuje i to, že ministr financí Andrej Babiš najednou mlčí a nevolá před skokovým zvýšením platů ústavních činitelů na poplach. Tím jenom dokazuje, že »peníze domů«, i pro jeho stoupence v Poslanecké sněmovně, jsou to hlavní. A že řeči o »nápravě věcí minulých« byly jen volebním sloganem, který nikdo z ANO zase tak vážně nemyslel.

Zatím zdržovací taktika pravice pluje na vítězných zdržovacích vlnách.

Kolegium volených funkcionářů ÚV KSČM na návrh předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa dne 25. 11. doporučilo klubu KSČM proti těmto praktikám pravicové opozice a neschopnosti vládní koalice zásadně vystoupit. A na všechny dopisy, které v této věci přišly na adresu ÚV se tak také odpovídá.

Jaroslav KOJZAR