Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeman a Sobotka: prioritami jsou bezpečnost a investice

3. 9. 2015

 

 

 

Shoda je tedy na tom, že nejdůležitějšími položkami na straně výdajů jsou peníze na zajištění bezpečnosti a opatření k podpoře hospodářského růstu, tedy investice. »Pokud jde o opatření pro podporu hospodářského růstu, tam zatím byly nejvíc osazeny evropské zdroje, nikoli naše domácí kapitálové zdroje. Je proto také důležité se umět ozvat, i pokud jde například o hlasy z rakouské strany, které by nás chtěly tlačit do kouta tím, že by nebyly uvolněny evropské peníze. Státní rozpočet zatím není nějak úžasně prorůstový,« zdůraznil pro Haló noviny stínový ministr financí KSČM, člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš.

»Co určitě stojí za pozornost, je, abychom měli dostatek financí pro zajištění bezpečnosti zejména tváří v tvář těm krizím, kterým Evropská unie v tuto chvíli čelí,« uvedl Sobotka.

»To je samozřejmě za současné situace v pořádku, lidé mají oprávněné obavy. Ale na druhou stranu by bylo dost nešťastné, aby se za dnešní rozjitřenou atmosférou schovávaly pokusy navyšovat rozpočty vojenských složek bez ohledu na řešení problémů migrace,« tvrdí Dolejš s tím, že to pak může navodit dojem, že je toto téma použito na zakrytí dlouhodobého požadavku zvyšovat peníze na silové rezorty. Položky na navýšení kontrol ve vlacích nebo na internaci běženců, kteří podle něj u nás nemusí být třeba ani internováni, označil za položky malé. »Ale vojáci a policajti si řeknou o přidání do rozpočtu bez ohledu právě na tyto zkušenosti. Dlouhodobě se snaží prosadit své rezorty jako prioritní a se současnou situací se svezou,« nelíbí se komunistickému poslanci.

K návrhu rozpočtu se vláda vrací poté, co ministr financí Andrej Babiš (ANO) projednal jednotlivé kapitoly s ostatními členy vlády. Babiš hovořil s prezidentem o rozpočtu na konci července a Miloš Zeman jeho návrh až na několik výtek podpořil. Ministr financí plánuje na příští rok schodek rozpočtu sedmdesát miliard korun. Vláda musí rozpočet schválit a předložit sněmovně do konce září. Babiš nedávno řekl, že rozpočet je »napjatý«, především kvůli požadavkům resortů vnitra a obrany reagujícím na novou situaci z hlediska bezpečnosti, především kvůli migraci.

Během srpna Babiš jednal o rozpočtech se zástupci ministerstev. Třeba rozpočet vnitra se navýší přibližně o tři miliardy. Také rozpočet ministerstva pro místní rozvoj na příští rok stoupne o necelé 3 mld. Kč. Ministerstvu obrany rozpočet proti původnímu plánu stoupne o 1,5 mld. Kč. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) vyjednal navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 2,1 mld. Kč. Rozpočet ministerstva spravedlnosti se zvýší předběžně o miliardu korun.