Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeman a Středula se opřeli do ČNB i služebního zákona

Odborový předák Josef Středula. Ilustrační FOTO - radio.cz
 

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na pražském hradě přijal zástupce Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Notoval si s nimi především v otázce služebního zákona a devalvace koruny.

Zeman i odbory mají ke služebnímu zákonu, jehož podobu dohodl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) s pravicovou opozicí, zásadní výhrady. »Jsem rád, že odbory mi sdělily svůj názor, že tento zákon je paskvil, ústupek těm, kdo místo profesionální státní správy dávají přednost politickým trafikantům,« řekl Zeman a znovu pohrozil vetem, pokud ze zákona nevypadne institut politických náměstků.

Předseda ČMKOS Josef Středula jeho slova potvrdil. »Dohodnutá podoba zákona nevypovídá o snaze depolitizovat státní správu, ale o pravém opaku. Občan prohrál,« konstatoval Středula a vyzval k opravě zákona na půdě sněmovny a Senátu.

Ještě tvrdší byli Zeman se Středulou k České národní bance (ČNB) a její devalvaci koruny. »Dopady jsou naprosto fatální,« hořekoval Středula, který doplnil, že když ČNB své opatření vyhlásila, tvrdila, že přinese 30 000 pracovních míst. »Nevím ani o jediném pracovním místě vzniklém na základě devalvaci koruny,« prohlásil kategoricky odborový předák. »Nechceme jít do eurozóny s holým pozadím. To si český občan nezaslouží,« dodal Středula. Zeman ho podpořil názorem, že ČNB přijmutí eura svými kroky uměle oddaluje, aby nepřišla o své kompetence na úkor evropské centrální banky.

Atmosféru naprostého souladu schůzky nakonec Středula završil poděkováním Zemanovi a pozváním na další jednání tripartity. »Miloš Zeman je první český prezident, který se s odboráři pravidelně setkává. Toho si velice ceníme,« prohlásil šéf největší odborové centrály v zemi.