Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeman se neomluví

5. 11. 2014

Prezident Miloš Zeman. ILUSTRAČNÍ FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Není důvod, aby se prezident Miloš Zeman omlouval za své vulgární výroky, které zazněly v nedělních Hovorech z Lán, řekl  hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Ovčáčka měla vulgární vyjádření hlavy státu svůj kontext a svou příčinu, za kterou označil citace z textů ruské kapely Pussy Riot a také citaci protikandidáta z prezidentské volby Karla Schwarzenberga (TOP 09). »Důležité je, že pan prezident tím otevřel klíčové téma, zdali je vůbec přípustné takové výrazivo v politice využívat. V minulosti to bylo blahosklonně přehlíženo, dokonce kvitováno, bylo to označováno za noblesní. To si myslím, že není správné,« uvedl hradní mluvčí.

Pravice již organizuje na sociálních sítích demonstrace proti Zemanovi, které mají vyvrcholit o státním svátku 17. listopadu. Chystá též kampaň za sundávání prezidentských portrétů ve školách a petici za prezidentovo odvolání. Ovčáček nicméně poznamenal, že Hrad dostává i ohlasy na podporu prezidenta a se stejným záměrem vznikla i elektronická petice. Prezident se podle svého mluvčího těší, že příští týden při návštěvě Moravskoslezského kraje bude moci s občany diskutovat přímo, a nikoliv prostřednictvím médií.