Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zemanovi věří lidé víc než vládě

ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Vladimir SLOBODZIAN

 

 

Prezidentu Miloši Zemanovi aktuálně věří 47 procent lidí. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se těší nižší důvěře, o jeden procentní bod. Vyplynulo to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Tradičně nejvyšší důvěru mezi ústavními institucemi mají obecní zastupitelstva a starostové, věří jim 64, respektive 63 procent Čechů. Po obecních reprezentacích si udržují nejvyšší prestiž krajská zastupitelstva, kterým věří 44 procent, a hejtmani s jedenačtyřicetiprocentní důvěrou. Proti předchozímu měsíci přesto klesla důvěra v lokální samosprávy v průměru o procentní bod. Naopak o dva body se zvýšila u Senátu a sněmovny. Horní parlamentní komora se tak těší důvěře 35 procent dotázaných a dolní komora 34 procent.

CVVM pravidelně zjišťuje i spokojenost lidí s politickou situací. V aktuálním průzkumu ji vyjádřilo 19 procent občanů, tedy stejně jako v březnu. Nespokojenost lidí klesla o procentní bod na 42 procent, naproti tomu o bod více lidí, a to 36 procent, uvedlo, že není ani spokojeno, ani nespokojeno.