Jdi na obsah Jdi na menu
 


Změny Ústavy ano, ale ne účelové

FOTO - Haló noviny/Vladimír SLOBODZIAN

 

 

Komunisté jsou rozhodně proti účelovým změnám Ústavy, kdy jde spíš o to, kdo funkci vykonává, než jak ji má vykonávat. Pro náš list to zdůraznil předseda ÚV KSČM, místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

»To bychom museli mít zásadně jinou Ústavu v době prezidentování Václava Havla, reakce, které se týkají např. jmenování Bankovní rady ČNB byly aktuálnější v době Václava Klause než za současného prezidentování Miloše Zemana,« dodal k tomu Filip. Na druhé straně je přesvědčen o tom, že si Ústava ČR po 23 letech zaslouží nějakou revizi, posouzení jednotlivých institutů.

»Nejsme však nakloněni k zásadním změnám Ústavy, které by znamenaly změnu v pojetí současné dělby moci v tom smyslu, že by na úkor moci zákonodárné, zastupitelské demokracie, byla posílena moc soudní nebo moc výkonná. Tendence jsou dlouhodobé, nesou se ještě od pravicových vlád ve smyslu posilovat spíš prvek moci výkonné,« doplnil místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny Stanislav Grospič (KSČM). Také on bezprostředně reagoval na jednání sněmovního podvýboru pro Ústavu se senátory z ústavní komise a dalšími odborníky. Účastníky diskuse byli oba.

KSČM nebude podle Grospiče podporovat žádné změny, které by vedly k omezení parlamentní demokracie v ČR a které by potažmo vedly třeba i k omezení působení politických stran. »Jsme ochotni podpořit věci, které dlouhodobě prosazujeme – pokud by se např. diskutovalo o zániku mandátu zákonodárce kvůli přestupu z jedné politické strany do druhé – kdy to neodpovídá výsledku voleb. Ve sněmovně by neměly působit strany, které se nezúčastnily politické soutěže ve volbách,« řekl dále poslanec.

Komunisté sice současnou Ústavu ČR nepovažují za ideální, ale… »Nám záleží spíše na tom, aby se rozšířila ústavní možnost přímé demokracie, abychom už konečně měli zákon o obecném referendu. Pokud jde o posilování jednotlivých mocí jsme pro vyváženost, aby v ČR existovala dál skutečná parlamentní demokracie, aby se náš ústavní systém neposunul k prezidentskému,« zdůraznil Filip. Proto jsou poslanci KSČM připraveni diskutovat o některých změnách v článcích 62, 63, v nichž jde o pravomoci prezidenta republiky – ale nesmí jít ryze o účelovost. Největší spory jsou podle Filipa vedeny ze všech politických stran právě u účelových návrhů. Mrzí ho, že ministr Jiří Dientsbier (ČSSD) nezabránil tomu, aby účelové věci nebyly ve vládní představě.

Další podrobnosti si přečtěte ve čtvrtečních tištěných Haló novinách.