Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zneužívají občany. Nechutné. 3 miliony lidí v ohrožení.

 

Konečná vidí, co se valí na chudší vrstvy

Zneužívají občany. Nechutné. 3 miliony lidí v ohrožení. Konečná vidí, co se valí na chudší vrstvy

 

„Praktiky zejména velkých obchodních řetězců jsou vůči českým občanům nechutné. Tyto zahraniční společnosti si z nás dělají pokladničky,“ říká europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Kvůli požadavku na zastavení dodávek plynu z Ruska poslala vzkaz nejen Olze Sommerové. V souvislosti s výrazně nižšími cenami pohonných hmot v Maďarsku podotýká: „Jinde to jde, ale o pár set kilometrů dál už ne. Naše vláda nám vlastně sděluje, že tady není pro občany.“ Vyjádřila se i ke „kauze učitelka“.

Ministerstvo zemědělství se rozhodlo zaměřit na výši marží u některých potravin. Podle ministra Nekuly si totiž některé obchodní řetězce započítávají extrémně vysoké marže. Vyvolalo to rozporuplné reakce. Je to podle vás cesta, jak zabojovat se stále větším zdražováním i základních potravin?

No sláva. Aspoň něco. Já jsem ve svém každotýdenním pořadu na toto upozorňovala už dávno. Praktiky zejména velkých obchodních řetězců jsou vůči českým občanům nechutné. Nejenže mají vysoké marže, ale dokonce jsou v průměru vyšší než třeba v Německu, kde je kupní síla obyvatel mnohem vyšší. Takže tyto zahraniční společnosti si z nás dělají pokladničky. Samozřejmě, že boj s drahotou tímto nesmí končit, ale je to jedno z opatření, které při správném uplatnění může pomoci.

Olga Sommerová, Anna Šabatová, Jan Ruml, Petr Pithart a další podepsali dopis vládě s požadavkem na zastavení dodávek plynu a ropy z Ruska. V petici se mimo jiné uvádí, že „platby za dodávky plynu a ropy z Ruska financují válku na Ukrajině, financují vraždění civilních obyvatel, bombardování nemocnic, celých měst, skladů potravin i ničení kulturních památek“. Co si o této aktivitě myslíte a co byste signatářům výzvy vzkázala?

Tyto výzvy mi připadají naprosto absurdní. Jestli si lidé jako Sommerová nebo Jan Ruml neuvědomují, že ne každý je doživotně zajištěný a má jistotu nadprůměrných příjmů, pak je to smutné. Já jsem proti podobnému nesmyslu hlasovala i v Evropském parlamentu a nevidím důvod měnit názor ani nyní, když není za ruský plyn stejně finančně dostupná alternativa. Výzvy a požadavky pražské kavárny mě nechávají naprosto klidnou. Chtějí-li ale zastavit válku, měli podobné výzvy adresovat Zelenskému, který se sám prořekl, že je ve válce už od roku 2014, a všem, kteří roztáčejí spirálu zbrojení! Navíc se domnívám, že zastavení dodávek ropy a plnu z Ruska nedonutí Moskvu ukončit válku na Ukrajině. K tomu je nutné vytvořit komplexní podmínky.

Naproti tomu šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó se při návštěvě Turecka tento týden vyjádřil, že Maďarsko jakékoliv sankce týkající se ruské ropy a plynu nepodpoří. Szijjártó uvedl, že vláda nedovolí, aby občané Maďarska zaplatili cenu této války. Váš komentář k tomuto vyjádření?

Je to vyjádření představitele státu, který dbá o své obyvatele. Bylo by fajn, kdybychom se toho někdy dočkali i v ČR.

Maďaři tankují benzín v přepočtu na naše za 31,34 za litr, uvedla jste na svém facebooku. Jak lidem v ČR vysvětlit, že v Maďarsku je to možné, ale u nás ne? Srovnejme to s plány naší vlády na snížení daní u pohonných hmot o 1,50 korun na tři měsíce…

Neumím to vysvětlit. Je to nevysvětlitelné, když jinde to jde, ale o pár set kilometrů dál už ne. Naše vláda nám vlastně sděluje, že tady není pro občany. A to i v dalších otázkách.

Ruská federace zaslala Česku nótu, ve které mu zakazuje předávání starší sovětské vojenské techniky na Ukrajinu, respektive, že zbraně sovětské provenience nesmíme poskytovat třetím zemím bez svolení Ruska. Ministerstvo zahraničních věcí podle ministra Lipavského na tuto nótu nereagovalo a reagovat nebude, prý vzhledem k tomu, že jde o věcný nesmysl a na tento materiál reexportní doložka neexistuje. Sdílíte názor ministra Lipavského? 

Přiznám se, že v tomto ohledu nejsem odborník, takže nevím, zda existuje nějaké ujednání obsahující to, co požaduje Ruská federace. Ovšem vystupování ministra Lipavského například na Twitteru, kde si z oficiálních nót dělá legraci, mi nepřijde důstojné. Měl by si uvědomit, že není na pirátské lodi na rozbouřeném moři. Byť nás vládní politika táhne ke dnu.

Nová iniciativa vlády „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ vyvolala na sociálních sítích doslova bouři. Někteří lidé se rozčilují, že vláda snad nabádá k tomu, aby se lidé udávali? Podle „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“ by lidé prý měli sledovat a sdílet důvěryhodné zdroje, jako například vládní organizace nebo veřejnoprávní média. Vyvracet lži by se neměli bát ani v osobním kontaktu, například při diskusi s tetičkou nebo s kamarádem. Nahlašování „dezinformací“ pak prý „není práskačství“, protože lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné – lidé by je na sociálních sítích měli hlásit, a pokud mají podezření, tak hlásit i trestnou činnost. Co si o této iniciativě myslíte?

Vláda si uzurpovala monopol na pravdu. Je hrozné, že podle odhadů různých ekonomů do pásma chudoby může spadnout až 30 % občanů, tedy více než 3 miliony občanů, na které vládní papaláši úplně kašlou. A na druhé straně tady začala běžet masivní nákladná kampaň, protože na ni běží i reklama v rádiu. 

Považuji to za ubohost. Tohle je představa Petra Fialy (ODS) o tom, jak by se Češi měli chovat? Jako národ udavačů! To je ten premiér, za kterého se nemusíme stydět? Stydět by se měl hlavně on.

Velkou diskusi vyvolal také případ učitelky, která musela odejít ze školy kvůli tomu, že žákům prý vyprávěla „lži“ o situaci na Ukrajině. Co na celou tu kauzu říkáte jak z pohledu přístupu učitelky, tak i ohledně přístupu vedení školy, starosty Prahy 6 a dalších?

Už starověký aténský dramatik Aischilos v 6. a 5. století před naším letopočtem prohlásil, že „první obětí každé války je pravda“. Vláda se nám snaží vnutit narativ, že dezinformace jsou záležitostí pouze Ruska nebo Číny. Což je samozřejmě absolutní nesmysl. Myslím, že ten hon, který paní učitelka zažívá, je naprosto přehnaný. A zdůrazňuji, že to není ani členka ani sympatizantka KSČM, dokonce bych si na základě toho jejího textu dovolila tvrdit, že právě naopak.

Vnímám to celé jako vyvolávání atmosféry strachu, aby si náhodou někdo nemyslel – a nedejbože nahlas neříkal – něco v rozporu s oficiálními pravdami vládních představitelů. Ve středověku si jednomyslnost církev vynucovala upalováním, dnes to novodobí ideologové činí skrze ekonomickou likvidaci a společenskou diskreditaci. Žádnou válku nelze zastavit šířením nenávisti.

David HoraZDROJ: Parlamentní listy.