Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zrušením peněz zaniknou dluhy

 

Rozhovor Haló novin s Williamem Paulem Cockshottem, vědcem a profesorem University Glasgow

Jaký důvod má vaše návštěva ČR?

Přicházím do ČR realizovat některé z projektů robotizace a informační technologie. Cítím se u vás výborně, neboť jsem v Praze objevil zajímavé lidi, odborníky, kteří chtějí propojit spolupráci mezi českými a skotskými pracovníky v oboru informačních technologií. Během tří dnů jsem se tento měsíc zúčastnil řady zajímavých odborných konferencí, a to přímo na ČVUT v Praze. Vašeho krásného města jsem si zatím neužil, většinu času jsem trávil v zasedacích sálech.

Musím ale říci, že se mi velmi líbilo například vaše metro, které je mnohonásobně čistší než v jiných zemích, vypadá atraktivně a není tak nebezpečné jako jinde ve světě.

Proč jste se začal zabývat vztahy mezi trhem a společností?

 

William Paul Cockshott na návštěvě Prahy. Haló noviny. FOTO/ Radovan RYBÁK

 

Labour Party (Strana práce, pozn. red.) ve Velké Británii se rozhodla v nedávné minulosti transformovat a upravit vztah ekonomiky a práce zároveň s občany. Začali na tom kolektivně pracovat s občany a vyvíjet vědecké teorie a řešení. Víte, nejenom já, ale již můj otec se zabýval vztahy mezi trhem a společností, jejich konflikty a usiloval o to, vytvořit určitá řešení, která by ukončila tuto konfliktní situaci, způsobující sociální nerovnosti. Připadalo mu správné pro tuto myšlenku využít počítače. Mnohdy nám trh již nedává alternativy a žádná řešení, tlak je tak vysoký, že lidé nemohou často unést břemeno vztahů, které jim právě trh přináší. Otec docházel ke zjištění a tezím, že trh není konstruktivní, že ekonomiku často poškozuje! Proto hledal nová řešení, jak situaci zlepšit. Nejvíce se zmíněnému alternativnímu řešení přizpůsobuje počítačová technologie a počítačové systémy, které dokážou suplovat společenské, ekonomické a další podmínky ve společnosti, a zároveň je sjednotit. Nejvíce těmto otázkám odpovídají počítačové systémy! Ekonomové mají příliš schematická řešení, neuvažují v makrosouvislostech, které dokážou poměrně jednoduše vyřešit právě počítačové systémy. Nejenom je vyřešit, ale zároveň je i aplikovat do různých vztahů, které se nedají řešit za běžných podmínek.

Do zmíněného systému se dají zahrnout také každodenní lidské potřeby, čili nejenom potřeby globální společnosti jako celku, ale v podstatě se dá pomocí počítačových systémů vyhledávat řešení pro každodenní potřeby každého občana.

Kde jste čerpal inspiraci?

Především v Labour Party v Anglii, která dávala ve svých volebních programech prostor, v rámci svého historického vývoje, pro řešení rozdílů mezi příjmy, trhem, prací a postoji člověka. Toto měla být jakási ukázka harmonizace a řešení, které by dalo spravedlivější prostor pro každého zúčastněného. Často se řeší problémy mezi platbami a poplatky, vznikají z nich nevyváženosti, ze kterých vznikají konflikty. Zejména ve východní části Evropy, kdy je obtížné harmonizovat různé integrace, o které se Evropa pokouší.

Mnoho lidí v dnešní době trpí, protože v zaměstnání nedostávají adekvátní plat, kvůli čemuž si mnohdy nejsou schopni zajistit odpovídající životní potřeby a jejich vlastní rozvoj osobnosti. Tento systém je třeba reformovat, protože je nebezpečný a destruktivní. Vývoj ukazuje, že sociální nerovnosti vedou k celé destrukci společnosti a procesů v ní.

Například při srovnání statistik z vyspělých evropských zemí, jako je Velká Británie, Německo nebo Francie, vidíme, že se upouští, zejména v Německu, od některých plateb, jako jsou poplatky za zdravotnická ošetření, školství a podobně. Pochopili, že některé platby jsou neúnosné a že člověk zkrátka nemůže zaplatit více, než si vydělá.

Práce je mnohdy totožná se svým obsahem, ale oceněná je úplně jinak. Má teorie, kterou jsem popsal v knize s názvem Kybersocialismus, tyto nerovnosti kritizuje a odstraňuje.

Můžete vaši teorii přiblížit čtenáři?

Ano. Jsem přesvědčen, že je třeba spojit tři klíčové ideje, a to pracovní teorii hodnoty, kybernetickou koordinaci a participativní demokracii jako alternativu k liberální trojici cen, trhů a parlamentu.

V knize, kterou jsem napsal společně s Allinem Cottrellem, vycházím z kritiky názorů Friedricha Hayeka a Ludwiga Misese o »nemožnosti socialismu«, kterými se nechali inspirovat nejen tvůrci české ekonomické transformace, ale bohužel i mnoho levicových intelektuálů a politiků. Kniha se zabývá modelem společnosti, založené na společenském vlastnictví výrobních prostředků, jenž spojuje systém sofistikované koordinace ekonomických aktivit s přímou demokracií inspirovanou antickým Řeckem.

Je zřejmé, že veškeré finanční vztahy jsou nyní založeny na dluzích a tento systém pamatuje na to, aby zmíněné dluhy navždy zmizely. Myslím si, že dříve, nebo později musí přijít jednotná ústava v EU, kde bude uvedeno, že sociální jistoty přinášejí spravedlnost, ekonomické jistoty a stabilitu každému. Patologizace společnosti je již tak velká, že k tomuto závěru nakonec dojde. I samotní zaměstnavatelé budou mít mnohem snadnější život, pokud zvolí tento bezpeněžní, jednoduchý, jednotný systém!

Kde jsou, podle vašeho názoru, největší problémy v EU?

Největší problémy v současnosti způsobují národní ekonomiky v jednotlivých evropských zemích, které jsou příliš zahleděny do svých politických systémů. Toto finanční krizi ještě více prohlubuje!

Peníze jsou dnes pouhý natištěný papír, u kterého je nadhodnocena sama hodnota a glorifikována jejich role. Roli, kterou dnes peníze mají, tu si z nich udělali samotní lidé, kteří jim dávají tu hodnotu, která je jim nyní přisuzována. Dostanou-li peníze zase jinou hodnotu, nic se nezmění. Musí být tedy zrušeny a nahrazeny pracovními kredity.

Co vaše teorie znamená?

Kybersocialismus znamená zrušení peněz a jejich nahrazení pracovními kredity, které budou následně zrušeny směnou za zboží. Nebude to tedy oběživo. Výroba se bude plánovat pomocí počítačů dle potřeb spotřebitelů, vyrábět se bude přesně to, co lidé budou potřebovat, a ne to, co chtějí kapitalisté, kteří požadují především zisk!

Jsou tedy peníze zbytečné?

Samozřejmě. Navíc také zabíjejí ostatní ekonomické procesy, které je právě zmíněný počítačový systém schopen vyřešit. Vždyť se nyní stejně používá ve velké míře nepeněžní styk, lidé používají různé karty, klubové karty a podobně. Podle mého názoru je jen otázkou času, kdy budou peníze zrušeny.

Jestli věří William Paul Cockshott v »komunistickou společnost«, si přečtěte v úterním tištěném vydání Haló novin.

Radovan RYBÁK