Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvýšení sociálního stipendia asi neprojde

 

 

 

Návrh KSČM na zvýšení sociálního stipendia na vysokých školách ve sněmovním sociálním výboru ¨ve čtvrtek narazil. Na návrh Radky Maxové (ANO) poslanci doporučili sněmovně předlohu zamítnout. Pro byli i zástupci ČSSD.

Komunisté chtějí novelou vysokoškolského zákona zvýšit sociální stipendia o 480 Kč, tj. na 2100 Kč měsíčně. Příští týden normu posoudí školský výbor. »Novela řeší finanční podporu studentů ze sociálně slabého rodinného prostředí, a tím zajištění možnosti přístupu k vysokoškolskému vzdělání. Mění se výše tzv. sociálního stipendia, tj. podpory studenta v případě tíživé sociální situace ze současné částky 1620 Kč na 2100 Kč,« zdůraznila zástupkyně předkladatelů Marta Semelová. Zdůraznila, že současná výše sociálního stipendia platí od roku 2006, od roku 2007 do roku 20013 však inflační tlaky a neustálé zdražování životních nákladů znamenaly pro sociálně slabé studenty a jejich rodiny rostoucí zátěž. Kupní síla částky se za tu dobu výrazně snížila. Náklady na studium jednoho vysokoškoláka jsou měsíčně zhruba kolem 9 tisíc Kč.

Proti zvýšení sociálního stipendia se postavila úřednická Rusnokova vláda. Někdejší kabinet tvrdil, že navýšení by se pohybovalo celkově kolem 35 milionů korun a vysoké školy by přišly o peníze na jiné účely. Nyní zástupci ministerstva školství odhadli roční navýšení nákladů na 12,5 mil. Kč. Pokud by byla novela zákona o vysokých školách schválena, úřad by prý sumu potřebnou po zbytek letošního roku zajistil a pro příští rok by ji zapracoval do návrhu státního rozpočtu. Ačkoli ministerstvo školství deklarovalo vůči normě »neutrální« stanovisko, většina členů výboru byla zřejmě rozhodnuta už předem. Vrchní ředitelka sekce legislativy a práva MŠ Pavla Katzová sdělila, že ministerstvo dlouhodobě usiluje o to, aby stipendia převzalo jako sociální dávku do své správy ministerstvo práce a sociálních věcí. »Budeme se pokoušet o systémovou změnu,« uvedla. Radim Holeček (ODS) poznamenal, že Ústecká univerzita, kde pracuje, tuto problematiku řeší »přes mimořádná stipendia«.

Semelová informovala, že veřejné vysoké školy v roce 2013 obdržely na sociální stipendia příspěvek ve výši 40 159 000 Kč, soukromé školy dostaly dotaci na ubytování a sociální stipendia ve výši 33 109 000 Kč. Na absenci této informace si totiž mnozí poslanci při prvním čtení ve sněmovně stěžovali. Příští týden normu posoudí školský výbor.